Finansbubblan, part XIX

Börsanalytikern Karin Boye hade rätt: det gör förbannat ont när bubblor spricker.
Det är den svarta oktober då Wall Street ligger blödande i skärvorna av sin egen härlighet, och på Aktuellt vittnade nyligen en korvgubbe, strategiskt posterad utanför Swedbanks huvudkontor, om att paniken slutligen nått Stockholm: jorå, han har sett oroliga bankkunder hänga på låset för att rädda besparingarna.
En epok är över, och om framtiden vet vi bara att den blir mörk.
Allt det som nu rasar samman började omedelbart efter kommunismens fall. Det var de år då nyliberala filosofer förkunnade att historien var över och att det inte fanns några stora konflikter längre, inga ideologier att bekämpa eller ansluta sig till. Allt som fanns var ögonblicket, det frusna trancetillståndet. I Detroits övergivna fabrikshallar började folk rejva och det fanns små piller som gjorde att man kunde dansa dygn i sträck, utan att nånsin bekymra sig om sömn och föda.
Hedonismen spred sig som en löpeld över västvärlden.
Snart handlade det inte om technorytmer utan om pengar.
När kommunismen var borta kunde man också omdefiniera själva begreppet arbete. Den som fortfarande jobbade sågs alltmer som en loser, medan epokens stjärnor var Miljon-Kari och alla de andra tävlande i Vem vill bli miljonär?
Rik skulle man vara, och rik blev man inte på det gammaldags amerikanska sättet genom att börja som diskare och långsamt arbeta sig upp.
Rik blev man av att sitta i tv-soffor och svara på lite småkluriga frågor. Riktigt förmögen blev man på att låta ”pengarna arbeta”, gärna i form av aktier, gärna i form av rejäla börsposter i Birgerssons bredbandsbrigader.
Utopin var lika enkel som omtumlande: svettas skulle den fräscha samtidsmänniskan bara göra på gymmet; och stress var alltid något positivt, det svåra valet mellan en Rysslandsfond, att bestiga K2 eller skönhetsoperera lilltån.

Nu bärs hela denna epok till graven. Och lite orättvist kommer den att gå till historien som bratsens och Stureplansslynglarnas gyllene era. Under ytan, bortom de kylda champagnehinkarna, var detta också en tid då finansmarknaderna demokratiserades. Sossar som Göran Persson och Gerhard Schröder ville ha in så kallat vanligt folk på börsen, som dittills varit en exklusiv och elitär arena. Avregleringarna var trumf och när statliga monopol först privatiserades och sedan börsnoterades kom de ut i andra änden som ”folkaktier” – extremt köpvärda och nästan helt riskfria – och hela projektet underlättades av att börshandeln nu ägde rum på nätet. En spekulant i Härnösand kunde under fikapausen logga in på sin nätbank och köpa några kilo Telia.
Det var rätt tänkt men fick snart katastrofala följder. Bankernas rådgivare och tidningarnas börsexperter såg alltid till att Svensson köpte på toppen (”se så fint Framfab har stigit”) och när kurserna sedan sjönk hette det unisont att aktier är långsiktiga placeringar: pöbeln skulle sitta still i båten och inte grumsa om vart de utlovade Teliavinsterna tog vägen.

Tills nu, då. Nu, när vi är ganska nära den punkt då det vänder, nu är det återigen väldigt viktigt att Svensson är förnuftig och med rekordförlust säljer sina aktier, se bara hur kurserna sjunkit.
I framtiden blir värdepapper vad de alltid varit: en lukrativ inkomstkälla för the chosen few. Brända barn skyr börsfall och svenskarna, detta spelgalna folk, kommer att lägga sina slantar på hästar, trisslotter och poker. Men då kommer det att vara en hobby bara. 90-talets fixa idé att tjäna storkovan medan man slappar vid poolkanten är för alltid historia och full av malhål.
Och vill det sig riktigt illa blir arbete inget man drömmer om att slippa, utan något man längtar efter att få.

Jens Christian Brandt / Expressen, 27 oktober 2008

Detta inlägg publicerades i Sverige, Zeitgeist och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s