Fantomsmärtor på Autobahn

Inget är plågsammare än att se en gammal vän tyna bort. Ända sedan de dystra beskeden från Trollhättan nådde Tyskland har landets kultursidor översvämmats av dödsrunor och vemodiga återblickar på det glada 70-talet. Mönstret är entydigt.

Tyskland sörjer Saab med en saknad som inte är hycklad.
Att Opel är döende registreras med en kyla som gränsar till likgiltighet, men tanken på en värld utan Saab har försatt kulturvärlden i en existentiell kris.
När den gamla tvåtaktaren moderniserades och började gå på export var det i Tyskland framför allt den unga storstadspubliken som nappade.
Det handlade mindre om att köpa en praktisk bil än att bli delägare i en identitet som snabbt nådde hipphetsfaktor.
Hur apart det än låter ur ett svenskt perspektiv – bakom ratten på en Combi Coupé blev 70-talets tyskar medlemmar i ett socialt och estetiskt avantgarde.

Den som körde en Saab kunde vara hyfsat säker på att av omvärlden uppfattas som bohemisk livsnjutare, konstnärligt begåvad pacifist och förebildlig småbarnsförälder med telningarna i tryggt förvar på ett antiauktoritärt dagis.
Man hade undflytt den tyska provinsen, med sina snörräta rader av identiska VW-bubblor parkerade framför gråa kedjehus, och rullade nu längs en imaginär autobahn mot en framtid där alla pappor bytte blöjor och Olof Palmes skrifter avhandlades över en joint i kollektivets batikmönstrade kök.
Öst och väst kapprustade, polis och Baader-Meinhof sköt ned varandra i gathörnen. Saabägaren kunde ändå alltid trösta sig med att man, som Die Zeit skriver, körde ”en automobil utan aggressioner”.
Nu finns bara fantomsmärtorna kvar.

Jens Christian Brandt / Expressen, 15 mars 2009

Detta inlägg publicerades i Tyskland, Zeitgeist. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s