Marocko (3): Demonstranterna på torget


Även den sömnigaste håla har denna revolutionsvår sina demonstranter. I det här fallet är det den lokala avdelningen av 20 februari-rörelsen som samlats på torget i Essaouira. Det är en frihetsrörelse som började söndagen den 20 februari med att en handfull studenter gick ut på gatorna i Casablanca och Rabat och krävde reformer. Nästa söndag var de dubbelt så många, rörelsen spred sig, nästan lavinartat, till mindre orter i Marocko; i dag finns den i över sextio städer och beskyddas av Amnesty International, varför polisen avstår från att ingripa.

Banderollerna och plakaten är mestadels på arabiska, slagorden däremot på franska. Le zéro, le zéro skanderades oupphörligen, för det är vad man tycker sig ha fått: inga som helst förändringar. Vi högg en av arrangörerna, en sympatisk man i 35-års åldern som såg ut som en lärare eller ett fackligt ombud, och frågade om det här var en början till en utveckling som i Egypten eller Tunisien?

”Nej, vi vill inte ha revolution. Och ingen ska störtas, inte regeringen och framförallt inte kungen.”

”Vad vill ni då?”

”Att konstitutionen förändras. Grundläggande demokratiska rättigheter. Och nånting måste hända med den ekonomiska politiken: de fattiga blir allt fler och allt fattigare. Man måste kunna leva på sitt jobb.”

Sen fick intervjun avbrytas redan innan den hunnit komma i gång på allvar. För nu var det en snubbe som via mobilen hade fått kontakt med den samtidigt pågående demonstrationen i Casablanca och han högg megafonen och ropade: ”I Casablanca är vi i dag…” Tystnad över torget, andäktig väntan. ”Tjugofem tusen!” Jubel, omfamningar. Och så talkörerna på nytt: Le zéro, le zéro…

Jag ber om ursäkt för den försiktiga bilden. Även om stämningen var euforisk och varmhjärtad var det ändå inte riktigt läge att slå sig fram med kameran och försöka fånga demonstranternas ansikten.

Detta inlägg publicerades i Resor och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s