Forza Gazprom

Dagens Nyheters sportsidor har i dag en lång panegyrisk artikel om den tyska fotbollsklubben Schalke 04. Ensemblen av överbetalda mångmiljonärer i kortbyxor presenteras i rubriken som Underdogen som har allt att vinna, och vi får veta att både spelarna och ”hemmapubliken” bär på en ”brinnande längtan efter upprättelse”. (De har nämligen inte, skriver DN, ”haft det lätt de senaste decennierna” – varken spelarna eller deras fans.)

Vad vi inte får veta är att denna förmenta outsiderklubb har en mycket specifik tradition. I brist på bättre skulle man kunna kalla den: regimnära.

Schalke var under tredje riket nazisternas absoluta favoritlag och lyftes ofta fram som exempel på hur lyckat det blir när ariska män arbetar sida vid sida. (Detta i kontrast till de kosmopolitiska fotbollsföreningarna Eintracht Frankfurt, Bayern München och Austria Wien, som stämplades som ”judiska” och därför skulle motarbetas.)

När Schalke kring millennieskiftet byggde en splitterny arena och då ville döpa de nyanlagda, angränsande gatorna efter gamla legendariska spelare, lade kommunen in sitt veto mot en majoritet av namnförslagen. Det visade sig att så gott som alla dessa förmenta legender dragit nytta av så kallade Arisierungsverfahren, det vill säga köpt judisk egendom (fastigheter, butiker, små fabriksanläggningar) för symboliska summor. Samma förseelse alltså som en viss herr Sommerlath anklagas för och som hans dotter betraktar som så ringa att ingen längre borde tjafsa om det.

Vad som inte heller framgår i DN:s panegyrik är att Schalke i dag sponsras av Gazprom. I samband med mordet på Anna Politovskaja hösten 2006 skrev jag:

I Ryssland har nu fjorton journalister mördats sen Putin kom till makten. Under samma tidsperiod har Gazprom, det Kremlkontrollerade gasbolaget, köpt upp 80 procent av landets tidningar och lagt under sig tre tidigare oberoende och explicit kritiska tv-stationer.

Det betyder att mordet på Politkovskaja kanske redan var en anakronism. En avrättning i ett trapphus – det var gårdagens metoder. I det medieklimat som nu tar form finns det inte längre någon plattform för kritik och följdaktligen inte heller några kritiker som måste tystas.

Gazprom som enväldig mediemogul betyder framförallt att den spröda ryska demokratin förtvinar ytterligare och att kriget i Tjetjenien kan fortgå, eftersom Kremls marionetter i det sönderskjutna Groszny aldrig riskerar att få opinionen emot sig.

Men nu var det ju 2011 och mediedramaturgin kräver att vi ska hålla på Schalke 04, den eviga underdogen. Forza Gazprom, med andra ord.

Edit. I kommentarerna nedan kommer vi in på den så kallade dödsmatchen i Kiev 1942. Jag har nu lagt in en knappt tio år gammal text på det ämnet här.

Detta inlägg publicerades i Ryssland, Tyskland, Zeitgeist och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Forza Gazprom

 1. Gunnar skriver:

  Var det Dynamo Kiev som tvingades spela uppvisningsmatch mot Schalke under Op Barbarossa, och slog dem med 53-0 eller liknande, och sedan blev avrättade för besväret? Jag har nån sån där halvmytisk historia i bakhuvudet…

 2. JC Brandt skriver:

  Gunnar, roligt att du kommenterar här. Jag läste, med stor uppskattning, ditt inlägg om ”Idiotikon” och hur de egna texterna förändras i det ögonblick de publiceras. Det vill man gärna ha ännu utförligare. Vad gäller Schalke fanns klubben (tror jag) inte med i Kiev. Utan där handlade det istället om ett tyskt soldatlag som kallades ”Flakelf”.

  Länkar:
  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Death_Match
  http://www.bigsoccer.com/forum/showthread.php?t=360624

 3. Bengt O. skriver:

  Ajajaj, och jag som automatiskt håller på alla lag som spelar mot Manchester United…

  Men det var viktigt att få reda på den bakgrunden. Det där med Austria Wien som ”Judenverein” hänger med fortfarande, särskilt från Rapidhåll.

  Och tydligen kan man med gott samvete fortsätta att heja på Bayern M. ;-)

  • JC Brandt skriver:

   Jo, jag kan tänka mig att antisemitismen vad gäller Austria ännu är virulent. Förresten finns det en rivalitet mellan Austria och just Schalke från tiden omedelbart efter Anschluss. Austria hade ju 1936 (tack vare ett mål av Camillo Jerusalem) vunnit den ”gyllene Mitropapokalen”. Efter Anschluss tyckte nazisterna att den självklart borde konfiskeras och överräckas till Schalke. Austrias funktionärer ska då ha ”grävt ned” trofén på hemlig plats.
   Äventyrlig, kanske inte helt sanningsenlig historieskrivning på wikipedia.

 4. Gunnar skriver:

  Tack, roligt att du gillade! Och tack för länkarna… tänkte väl att den där historien lät aningen agitproppig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s