Uwe Tellkamp: Tornet

Uwe Tellkamp
Tornet
Översättning Aimée Delblanc
Albert Bonniers förlag

När kommunismens stjärna slocknade försvann DDR från kartan. Gator som varit uppkallade efter Lenin eller legendariska kosmonauter bytte namn. Ute på landsbygden sköt IKEA-filialerna upp som svampar ur jorden, medan McDonald´s tog över de stora städerna. Snart var det som om hela detta gråa land, som börjat med vackra ord om rättvisa men slutat med övervakning och stöveltramp, aldrig hade funnits.

Därför är det bara logiskt att den östtyske författaren Uwe Tellkamps roman Tornet, som nu kommer på svenska i en lika vacker som akribisk översättning av Aimée Delblanc, har undertiteln En historia från ett sjunket land.

Redan i inledningskapitlet träder vi in ett sagorike när huvudpersonen, som är sexton år och går på internat, reser hem till Dresden för att vara med på sin fars femtioårsfest. För att komma till den stadsdel där föräldrarna bor tar han linbana. Under honom glittrar spökstaden, sönderbombad 1945 och sen förgiftad av röken från kemianläggningar och brunskolskraftverk. Uppe på berget däremot: en fredad zon. Stora, tysta villor med burspråk och trädgårdar där kattugglorna ropar.

Inuti husen tickar dussintals klockor, magnifika gamla väggur med förgyllda visare och gravitetiska pendyler, nedärvda från generation till generation. Det är en högborgerlig värld Tellkamp tecknar på romanens 965 sidor, och naturligtvis är den dömd att gå under. Handlingen sträcker sig från Brezjnevs död 1982 fram till den gråmulna novemberkväll 1989 då berlinmuren öppnas. Ett knappt decennium alltså, men under Tellkamps förstoringsglas – där minsta detalj registreras – är det en hel epok, en evighet vars historia kan indelas i en fas av stolthet och motstånd, och en av förtvivlan och sönderfall.

Till en början är de människor vi möter stolta över att inte passa in i systemet. De är akademiker och intellektuella, läkare och konstnärer. Värdena som genomsyrar DDR är inte deras. Istället odlas ett slags skeptisk konservatism, det musiceras, pratas klassisk litteratur och filosofi och skämtas om partipamparna. Men östtyskt 80-tal är ingen dans på rosor. När huvudpersonen gått ut gymnasiet måste militärtjänsten avklaras, och allra senast då är verkligheten ikapp romantiken. Andra familjemedlemmar hinns upp av gamla Stasikontakter eller manglas av censuren. Integriteten smulas steg för steg sönder och perestrojkan är bara ett avlägset rykte.

Så formar sig Tornet till en mörk familjekrönika, ett slags Fanny & Alexander där livslusten förlorar och den onde biskopen tar hem spelet. Det är sorgligt och vackert och starkt beroendeframkallande.

(Publicerad i Tidningen Vi, Nr 5 / 2011)

Detta inlägg publicerades i Litteratur, Tyskland och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Uwe Tellkamp: Tornet

 1. Den måste jag läsa.

 2. bodil Z skriver:

  Detalj: Jag hade ett suddigt minne av min irritaion över att det fortfarande fanns en Leninallee i Schwedt/Oder 1992. Efter en del letande fann jag att detta verkligen stämmer – det gick olika fort på olika platser: http://www.uckermark-region.de/schwedt/schwedt_lindenallee.htm

 3. JC Brandt skriver:

  Karin,
  Det ska blir roligt att höra vad du tycker. Ibland får Tellkamp problem med tempot, vissa stycken hade kanske kunnat kortas. Helheten är ändå överväldigande.

  Bodil,
  Det var ju ändlösa turer kring gatunamnen. Tydligast minns jag hur det postkommunistiska partiet PDS plötsligt agerade försvarsadvokat för småföretagarna. Wilhelm-Pieck-Strasse i Berlin-Mitte fick absolut inte återfå sitt gamla namn Torstrasse, eftersom det (enligt PDS) skulle bli för dyrt för alla butiksinnehavare att tvingas skaffa nya visitkort, brevpapper etc.

 4. bodil Z skriver:

  Jag kan tillägga att denna Leninallee, nu Lindenallee, dessförinnan hette Schloßfreiheit. (Min mor växte upp vid den gatan.)

 5. Pingback: Kort citat ur ”Der Turm” | Bodil Zalesky

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s