Vita bussar i maj 1945

I den här veckan, för 66 år sedan, anlände de första så kallade vita bussarna till Sverige. Den 3 maj 1945, samma dag som tidningar världen över meddelade att staden Berlin kapitulerat och att tyska rikets propagandaminister begått självmord, upptogs första sidan i lokaltidningen Lunds Dagblad av jätterubriken: ”Flyktingarna i Lund polskor”.
Tidningen skriver:

Lundaborna fingo en första påstötning av vad som komma skulle i torsdags, då eleverna vid Park- och Klosterskolorna kommo hem och talade om ”att nu skall dom stänga skolan för att det skall komma flyktingar”. Men det var inte blott dessa två skolor som togos i anspråk utan också vårt ståtliga badhus, vilket apterades till avlusningsställe.

Vidare heter det att hälsotillståndet bland flyktingarna ”är synnerligen gott, och det finns knappast någon undernärd bland dem”. Dock är det inte tillåtet att ”sticka till polskorna cigarretter och choklad genom fönstren, ty deras magar tåla ännu inte denna kost. Däremot kunna gåvopaket lämnas till vakterna, vilka sedan vidarebefordra dem till läkarna, som i sinom tid dela ut håvorna till flyktingarna.”
För utspisningen svarar lottorna. Och: ”Som ett angenämt inslag i livet på förläggningarna sjöngo den 1 maj studenterna. Och om söndag skall Industrins orkester konsertera.” Slutligen får vi veta att flyktingarnas antal (i Lund) uppgår till cirka 4000 kvinnor.

(I dag verkar ju påståendet om det goda hälsotillståndet naivt och underligt. Det korrigerades också snart. Redan den 8 maj heter det istället om flyktingarna att många var i ett ”mycket bedrövligt tillstånd vid hitkomsten och åtta av dem ha avlidit här”.)

*

Dagen därpå, alltså den 4 maj 1945, skriver samma tidning: ”Den 3 maj, Polens nationaldag, firades med vacker ceremoni på de olika flyktingförläggningarna i staden. Den polska flaggan, som anbragts på speciella flaggstänger hälsades med jubel av våra gäster.” Personalen på förläggningarna bar röda och vita rosetter i knapphålen ”för att kunna känna gemenskap med sina skyddslingar”.
Dessutom rapporteras att ”rabbinen för mosaiska församlingen i Malmö dr E. Berlinger och kantor J. Gordon höllo gudstjänst efter mosaisk ritual”.

Längre in i tidningen får vi veta att Bakteriologiska institutionen i Lund (som de senaste veckorna bearbetat cirka 15.000 prov) på grund av ”den nya situationen” vädjar ”till skånska djuruppfödare, då vi behöva dels kaniner (vikt helst över 2 kg) och dels marsvin (vikt över 200 gr). Högsta dagspris betalas.”
Tidningen förtydligar: ”Färskt kaninblod behövs för framställning av specialsubstrat för difteribaciller, och marsvin äro nödvändiga för utprövningen av difteribacillernas sjukdomsalstrande egenskaper.”
(Som sentida läsare kan man konstatera att artikeln om vikten av kaninblod inte är skriven av tidningens ordinarie pennor, utan av en viss Arvid Lindau. Han var, vilket inte framgår i tidningen, i själva verket professor vid den institution som behövde kaninblod.)

I samma tidning finns en notis under rubriken Grannländerna: ”Tyska resebyråns lokaler på Ströget i Köpenhamn stängdes på onsdagen. Skylten har tagits ner och fönstren tömts.”

(To be continued…)

Detta inlägg publicerades i Sverige och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s