Männen heter alltid Jean – om Patrick Modiano

”Horisonten”, kongenialt översatt av Anna Säflund-Örstadius, börjar som åtskilliga andra av Modianos romaner. Med en svart anteckningsbok. I den noterar en författare vid namn Jean Bosmans minnesfragment från de år då livet var ”fullt av vägskäl”. Episoder som ligger fyrtio år tillbaka i tiden, ansikten utan namn, flyktiga möten. Mer än brottstycken blir det inte. Ändå anar man snart konturerna av en historia som lever i minnet för att den aldrig fick något slut.

Som tjugoåring, i sextiotalets Paris, har Bosmans i samband med en demonstration bokstavligen kolliderat med en ung kvinna. Följden av detta möte är en promenad till närmsta apotek. Hon blöder från ögonbrynet, och han tänker att ”det första mötet mellan människor alltid är ett sår”.

Vad som sedan följer är den egendomligt okroppsliga relation som ofta uppstår hos Modiano när två vilsna själar möts. Hon heter Margaret Le Coz och är född i Berlin. Och så går hon klädd i en röd kappa. I övrigt är hon förtegen, men Bosmans anar att hon gömmer sig för någon. En skugga ur det förflutna som hon ibland tycker sig skymta i gatuvimlet. Snart flyr hon Paris. Kvar blir som alltid bara de skygga och svekfulla minnena.

Allt det där, inklusive den skimrande prosans skönhet, känner man igen som Modianoläsare. Männen heter alltid Jean och kvinnorna förvandlas till fantomer innan de hunnit bli kött och blod.

Recension av Modianos ”Horisonten”:

http://www.dn.se/arkiv/kultur/skimrande-skon-historia-om-skuggor-fran-forr

Ps. Efter själva artikeln ligger en kort flankerande text på temat ”3 visioner av lycka och frihet hos Patrick Modiano”.

Detta inlägg publicerades i Litteratur och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s