Kontexten är allt

1) Man läser en roman på cirka 1000 sidor.

2) Man sätter sig in den historiska bakgrunden, främst Jakob Franks messianska, ”antitalmudiska” rörelse. Samt studerar hur den gryende upplysningsfilosofin, vid denna tid ännu en specifikt västeuropeisk konstruktion, genljuder långt öster om Lwów.

3) Tiden är som sagt 1750-tal. Platsen avlägsna polska gränsregioner. Ämnet: judisk mystik.

4) Man kontaktar författaren, ber om en intervju, skäms över klumpiga (eller tafatta) frågor men registrerar lyckligt de geniala, välvilliga svaren.

5) Artikeln publiceras.

facebook_dn

6) Expertisen säger sitt:

tokarczuk-reaktioner-facebook

7) Sensmoral: Allt man säger inordnas i en pågående diskurs. Och varje försök att för några ögonblick leda över samtalet på något annat kommer att beivras. Kontexten är allt.

Detta inlägg publicerades i Dagboksblad, Zeitgeist och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Kontexten är allt

 1. Mårten Sandén skriver:

  Ge inte upp! Dumskallarnas sammansvärjning är dömd att gå under, troligen förr än senare.

 2. Karl Malghult skriver:

  Alexander Bard har kommenterat det klarast:


  – Folk har aldrig varit intresserade av fakta. Filterbubblor har alltid funnits. Du glömmer bort hur Sverige såg ut för 30 år sedan. Folk gick upp varje dag och läste Svenska Dagbladet i sin Östermalmsvåning. De hade ingen aning om hur livet var i Tensta. Människor har alltid velat bekräfta sin egen världsbild. Skillnaden är att filterbubblorna kraschar mot varandra i dag. När de flyger på varandra, som exempelvis på Twitter, blir de uppenbara. Och det kan leda till våld. USA kan mycket väl gå mot inbördeskrig inom en generation. Det finns inga krafter som förenar kusterna med inlandet i dag, och de håller på att glida isär allt mer.

  Vem ska sammanställa och verifiera informationen?
  – Ingen. Det är därför vi har det kaos vi har i dag, med Donald Trump som president. Och så kommer det att vara fram till dess att efterfrågan dyker upp. Då kommer man att uppfinna nya medier som gör detta genom kuratorer [likt konstgallerior]. Återigen: det blir en betygsättning av nyhetsflödet där de bästa och mest faktuella kommer att vinna.”

  https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2017/02/25/alexander-bards-harda-dom-branschen-ar-dod/

  • JC Brandt skriver:

   Ursäkta sent svar. Haft en del tekniska haverier. Det är en fascinerande tanke att det alltid varit samma rivaliserande bubblor. Och utanför bubblorna samma terra incognita.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s