Gnistrande dagar


Trots frostnätterna i sena maj brann de brandgula liljorna (Lilium bulbiferum) med större intensitet än tidigare somrar. Nytt för säsongen var inte bara den yppiga blomningen (med upp till 22 blommor på en och samma planta), utan också variationerna i form och utseende. Jag vet inte vad det berodde på – den nyckfulla väderleken eller kanske att ljusförhållanden sedan förra året ändrats i trädgården då grannens syrenhäck försvann – men det var som om många av brandliljorna bestämt sig för att överge sin traditionella design (den som på engelska heter raceme och på svenska möjligen, men bara möjligen, ”vippa”) till förmån för hittills oprövade, nästan geometriska former.

De brandliljor som inte påverkats av de nya ljusförhållandena (och som växte relativt skyddat för vind och markfrost) såg även i år ut som de alltid gjort – med blommorna utplacerade längs en vertikal linje:

Men alla de andra, de som kantade rabatten kring det gamla äppleträdet, experimenterade istället med horisontella blomställningar (umbel heter formen på engelska och jag tror att jag håller mig till den, eftersom jag uppfattar den svenska terminologin som snårig, vag och motsägelsefull). Blommorna satt alltså hopträngda, förvånansvärt tätt sammanpackade längs vad jag uppfattade som baslinjen i en stiliserad triangel där de ännu nästan gröna, omogna knopparna bildade (den imaginära) spetsen.

Vad man också såg var att brandliljorna inte längre (som tidigare somrar) blommade samtidigt. Utan många av dem avvaktade fortfarande, i en fördröjd och skeptisk hållning, på spaning möjligen efter det sommarljus som ännu inte riktigt visat sig.

Detta inlägg publicerades i Dagboksblad och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s