Angela Merkel lyssnar på rasande män

Det är 2005. Hon har precis vunnit sitt första val och kommer nu att bli Tysklands första kvinnliga regeringschef. Men innan den långa marschen genom karriärens slingrande korridorer är till ända återstår en sista prövning. Hennes motståndare, radikal socialdemokrat och certifierad feminist, kommer att lägga ut texten om varför det är bättre för landet att han sitter kvar (folket uppfattar det nämligen så att han segrat). Uttrycket mansplaining har ännu inte uppfunnits, eller åtminstone blivit allmän egendom, men Angela Merkel är ändå ett av de hårdast drabbade offren för detta fenomen. Hennes reaktion under Gerhard Schröders nästan sju minuter långa monolog är kanske inte originell, eller ens särskilt professionell, men fullt begriplig. Hon somnar. Ögonen visserligen öppna, allt liv i dem insomnat.

Året är 2017. Hon har precis vunnit sitt fjärde val. Innan den långa resan till Jamaica kan anträdas återstår en sista prövning. Hennes motståndare, radikal socialdemokrat och certifierad feminist, kommer att lägga ut texten om varför hon är en politisk nolla och varför han själv är den ende som kan rädda från landet från undergång. (Han har visioner, hon är bara en ”dammsugare” som fångar upp alla de briljanta idéer som produceras av honom och andra manliga politiker.) Uttrycket mansplaining är nu så slitet att det helst bör undvikas. Men det kan inte hjälpas: fenomenet går inte att beskriva på annat sätt. Fast på de tolv år som gått har hennes strategi genomgick en sublim förvandling. Numera somnar hon inte utan vaknar tvärtom till. Och ler då förväntansfullt, leendet hos en kräsen teaterhabitué som genomlidit två akter av en medelmåttig pjäs bara för att få njuta av ögonblicket då butlern kommer in och snubblar på mattan:

Länkar till dessa redan legendariska dueller finns i kommentarsfältet till förra inlägget. Båda innehåller stor dramatik, fantastiska monologer och subtil komik.

Detta inlägg publicerades i Tyskland och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s