Samröre med främmande makt

Nu var det sommaren 1987; en säsong av ihållande duggregn och flygande amerikaner. I juni landar USA:s president Ronald Reagan i ett kylslaget Berlin där han, kanske inspirerad av rykten om regimkritiska demonstrationer på andra sidan muren, i ett tal vänder sig till Sovjetunionens ledare med uppmaningen: Mr. Gorbachev, tear down this wall!

Men hur kallt är kalla kriget, egentligen? I själva verket finns det mot åttiotalets slut mängder av slussar för den som vill passera järnridån och för vissa besökare rullas det ut röda mattor. I juli den sommaren får Moskva besök av en talangfull fastighetsmogul från New York. Donald Trump är då 41 år gammal, en firad konstruktör av skyskrapor och skridskobanor. Han tar in på hotellet National, i den svit där Lenin bott revolutionshösten 1917. Förmodligen är rummen buggade av KGB, en olägenhet som till viss del kompenseras av badrummets skinande guldkranar.

Recension av Luke Hardings Sammansvärjningen:

https://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/bokrecension-vad-har-egentligen-putin-for-hallhakar-pa-trump/

Ps. Bilden är tagen i november, just i det skede då vallmons spruckna frökapslar som mest påminner om gatlyktor från Pompeji.

Detta inlägg publicerades i Zeitgeist och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s