Den siste kritikern

I searched for form and land
For years and years I roamed
I gazed a gazley stare
At all the millions here
We must have died alone
A long long time ago

I DN intervjuas litteraturkritikern James Wood. Samtalet kretsar kring det på en gång olycksbådande och vördnadsbjudande epitetet ”den siste”. Efterhand framkommer att Wood bör betraktas både som den ”sista kritikern” (DN) och den ”sista humanisten” (Wood själv). Han resonerar gripande kring de omständigheter som fått mig att tänka: jag kanske är den sista och fastslår samtidigt: generellt är det problematiskt. (För att detta i känsliga #metoo-tider inte ska låta som den sedvanliga panegyriska duetten, män som hyllar andra män, lugnas läsarna med uppgiften att Woods blick är ”bekräftande” och hans ”rörelsemönster lätt feminint”; dessutom kör han ”familjens Audi kombi med en tants försiktighet”.)

För alla andra som eventuellt trodde sig vara verksamma som ”kritiker” (eller åtminstone betraktat sig själva som ”humanister”) är intervjun omtumlande. Om Wood är den siste, vad är då alla andra? Rätt svar är förmodligen: bleka kopior, förvirrade nollor. Men det blir mer suggestivt, kanske också mer rättvisande om man tolkar ”den siste” som den siste ännu aktive, i förlängningen den siste ännu levande.

Andra kritiker tilldelas då den smickrande rollen av vålnader eller skuggor. Kanske en anspelning på Roberto Bolaños Möte med Enrique Lihn, en novell där författaren i drömmen möter en död chilensk poet och tillsammans med denne uppsöker en bar. De posterar sig vid ett fönster med utsikt över fasader från en annan tid och den döde poeten säger: var försiktig, Bolaño, även om du inte tror det så är det bara de döda som går ut på promenad i det här kvarteret.

Detta inlägg publicerades i Dagboksblad, Litteratur, Zeitgeist och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s