Leo Perutz: Den svenske ryttaren

Hösten 1949 skriver han i ett brev: ”Alla de som verkligen räknas – tidningarna, litteraturkritikerna, förlagen och litteraturhistorikerna – behandlar mig som om jag inte längre finns. Eller rentav som om jag aldrig hade funnits.”
Sedan följer prognosen: ”… desto säkrare är min återuppståndelse om 40 år, när någon litteraturhistoriker återupptäcker mig och gör en stor affär av att mina romaner är orättvist bortglömda.”

Leo Perutz grandiosa trettiotalsroman Den svenske ryttaren, denna märkliga hybrid av metafysisk rövarballad, identitetspolitisk thriller och gastkramande gestaltning av det bruna tidevarvets terror och förföljelse, finns nu i ”efterlängtad nyöversättning”. Volym 11 i Absint, Nilsson förlags ypperliga klassikerserie som inleddes med ett annat mästerverk från samma era, Antal Szerbs Resa i månljus, och där Perutz Pragroman Nattetid under stenbron utkom hösten 2017.

”Om du ska läsa en enda bok…”, etc, etc.

http://nilssonforlag.se/den-svenske-ryttaren-2/

Ps. Den lilja som på porträttet ovan spirar i författarens bibliotek där han korrekturläser ett manuskript som mycket väl skulle kunna vara Nattetid under stenbron, är givetvis Scheherazade, en så kallad orienpet hybrid, framodlad under tidigt nittiotal av LeVern Friemann och uppkallad efter sagoberättarnas sagoberättare. Jag tycker om hur Björn Kohlström i den här recensionen distinkt ringar in Perutz säregna estetik och observerar hur försåtligt författaren lurar in läsaren till sin sällsamma värld där hundar, rosor och brunbjörnar börjar tala som människor. Tusen och en natt korsas med E.T.A. Hoffmann och följden blir då, med Kohlströms formulering, att texten ”återförtrollas”. Eftersom trädgården i många avseenden är en mer meritokratisk plats än parnassen förvånar det inte att Scheherazade, liljan alltså, numera ingår i den botaniska kanon som går under namnet Lily Hall of Fame.

Detta inlägg publicerades i Litteratur och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s