Greene i skuggan av förfallna kolonialpalats

Graham Greenes romaner börjar alltid lite trevande, nästan taffligt. Två män springer på varandra på gatan och beslutar då efter inledande fraser om vädret – ”Vad har du för dig i regnet, Henry?” – att gemensamt uppsöka närmaste pub. Alternativt står någon i ett fönster och väntar på en vän som inte kommer. Eller också går man ned till hamnen för att iaktta fartygen.

Det är lite som på den sortens teaterföreställningar där ridån går upp medan scenarbetarna ännu är sysselsatta med att placera ut rekvisitan. I väntan på att handlingen ska sätta i gång kan vi observera gamarna som tittar ned från ett tak; ruinerna från ett nyligen avslutat krig, opiumpipan och gatuskyltarna: Bedford Hotel, The Pontefract Arms, Wonder Bar.

Allt det där är ledtrådar. Ofta säger de att dramat som ska uppföras utspelas på en plats långt borta, gärna i ett slags undantagstillstånd.

Nyutgåva av en klassisk trio:

http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/graham-greene-slutet-pa-historien/

Detta inlägg publicerades i Litteratur och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Greene i skuggan av förfallna kolonialpalats

  1. Roligt att du skriver om Greene. Och så himla bra. Borde ta mig samman och rekapitulera de andra, mer politiska romanerna, från Haiti till Havanna.

  2. jcb skriver:

    Vad roligt att just du tyckte om artikeln! Vad gäller Haiti läste jag om ”The Comedians” också, möjligen (fast bara möjligen) är den inte riktigt i nivå med de andra mästerverken. Ändå är den fantastisk vad gäller atmosfär och tidsfärg. Och ”Slutet på historien”, inser jag nu efter många år, är som ett kalejdoskop: vid varje omläsning är det en ny roman, eftersom man själv inte längre är riktigt densamme som vid förra läsningen. Vet få andra romaner som har samma förmåga att byta skepnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s