Jacques Brel kommenterar brexit

Historien Brel berättar är historien om efterkrigstidens Europa. Hur vi knöt våra nävar mot allt det auktoritära och provinsiella. Hur vi gjorde uppror (eller inbillade oss att vi gjorde uppror), mot fördumningen, populismen, de antiintellektuella åtbörderna. Och hur vi, så småningom, fann att man inte kan få allt här och nu. Att det fanns lycka i att glömma sig själv, odla sina liljor, utforska biblioteken (och då särskilt den avdelning som kallades ”magasin” och där allt det som ratats av tidsandan låg och skimrade under ett bedrägligt lager damm) och övertyga kommande generationer om att Europa var just detta, trädgårdar och bibliotek, mångtydiga leenden, ord lagrade i generationer på ekfat tills de nått årgångsvinernas sublima harmoni. Och medan vi var upptagna med allt detta märkte vi inte förrän det var för sent, hur exakt de där typerna vi knutit nävarna mot inte bara bidat sin tid utan sen länge överflyglat oss. I radikal chic, i tusen rebelliska (eller infantila) gester. De tänkte inte tänka efter en andra eller tredje gång. De skulle ha allt nu, och de kallade sin obscent egoistiska kortsynthet för ”konservatism”. Vilka vemodiga ironier. Och Brel genomskådade allt detta redan 1962.

Detta inlägg publicerades i Zeitgeist och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jacques Brel kommenterar brexit

  1. I det en fin svensk version av med text av T.Danielsson och framförd av Tommy Körberg på https://youtu.be/9K40cTcf5vM som jag använde ett i ett inlägg.

    ” obscent egoistiska kortsynthet för ”konservatism”” – sant var det det.

    • JC Brandt skriver:

      Stort tack för länken! Jag tror inte att jag kände till den här versionen (eller också hade jag grundligt lyckats glömma den), men Körberg är ju en lysande estradör. Och jag tror, som sagt, att vi i dagsläget behöver mer av den medicinen. Rödvin vid Molins fontän.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s